« L Ä N S K U L T U R E N

Du som börjar bli seriös med din träning eller fitness, du har säkert hört talas om BCAA. Det är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids som betyder grenade aminosyror på svenska. Det finns många goda skäl till varför grenade aminosyror, eller BCAA, oundvikligen kommer upp i samtal om att bygga muskler. Du kan på fitnessfrank.se jämföra olika  BCAA-tillskott.

BCAA är de essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, som utgör cirka 35 % av din kropps muskelprotein. De är "nödvändiga" eftersom din kropp inte gör dem på egen hand - du måste få dem från mat och träningstillskott. Liksom andra aminosyror är de byggstenarna i protein. Men dessa speciella aminosyror kan också hjälpa till att bevara muskelglykogenlagren, som ger bränsle till dina muskler och minimerar proteinnedbrytningen under träning.  BCAA kan hjälpa dig att få ut mer av dina dagliga gympass.

Vad gör BCCA och vad är de bra för?

BCAA ger bränsle till dina skelettmuskler under träning, vilket kan hjälpa dig att ge dig det försprång du behöver för att tänja på dina gränser. Att komplettera med BCAA hjälper till att bevara dina lager av glykogen – det primära bränslet som dina muskler använder för energiproduktion. Det betyder att din kropp har en pålitlig energikälla att utnyttja medan du tränar, vilket kan hålla dig igång.

BCAA kan också hjälpa till att förbättra muskelproteinåterhämtningen efter ditt träningspass, särskilt när du konsumerar dem med kolhydrater.  En typisk daglig dos inkluderar fem gram leucin, fyra gram valin och två gram isoleucin.

BCAA-tillskott kan konsumeras före, under och efter träning. Vassleproteindrycker tillhandahåller hela spektrat av alla tre speciella aminosyror.

17 Feb 2023