« L Ä N S K U L T U R E N

En variant av svetsning, det är MIG-svetsning. Det står för Metal Inert Gas. Denna form av svetsning kräver MIG svetsar. Sådana kan du hitta hos Verkstad-Expert. Där kan du även hitta noco gb 50, som är en smart startbooster. 

MIG-Svetsning använder sig av en elektrisk båge för att smälta en metalltråd som används som svetsmaterial. Under denna process så matas den mälta metalltråden kontinuerligt genom en MIG-svetspistol, där den möter en gas, vanligtvis argon eller en blandning av argon och koldioxid, som skyddar svetsområdet från luftens påverkan.

Var behöver man svetsa med MIG?

MIG-svetsning som metod är något som ofta används inom industrin. Det kan vara när man ska tillverka fordon eller till och med fartyg. Detta beror på att denna svetsning i sig har en förmåga att skapa starka och hållbara svetsar. Svetsningen i sig är ganska enkel att göra och är även poppis att göra som hobby.

Att utföra MIG-svetsning

För att kunna göra MIG-svetsning, så krävs det så klart att man har en MIG-svets. Sedan ska svetsaren använda en lämplig svetstråd. Man justerar sedan svetsmaskinens inställningar för att passa svetsmaterialet och tjockleken på det som ska svetsas. När svetsningen påbörjas, smälter svetstråden och bildar en smält pool som fyller ut utrymmet mellan de två bitarna av metall som ska sammanfogas.

Det finns fördelar att använda denna typ av svetsning. Bland annat är den snabb och det gör att det går att svetsa stora mängder material på mycket kort tid. 

24 Mar 2023