« L Ä N S K U L T U R E N

Det vi bär är mer än bara tygbitar. Människor över hela världen klär sig för att uttrycka sig och traditionella kläder kan symbolisera historia, kulturer och identiteter. Olika design, färger och mönster kan berätta en otrolig historia, visa enhet, fira viktiga händelser och bevara kulturarvet. Från den indiska sarin och den japanska kimonon till den guatemalanska trajen och skotska kiltar, här är hur olika kulturer använder kläder som ett uttrycksmedel.

Indien

Indien är hem för dussintals olika kulturer och samhällen, var och en med sina egna typer av klädsel för att uttrycka sig. Du hittar massor av färgglada kläder, som sari och salwar kameez för kvinnor, eller dhoti och bandhgala för män. Sari är förmodligen den mest kända traditionella klädseln i Indien och kan ha många betydelser. I vissa regioner bär brudar röda saris på sina bröllop, medan mödrar bär gula saris i sju dagar efter deras barns födelse. Saris kan vara en sentimental pjäs som gått i arv genom generationerna, eller så kan de vara vardagskläder.

Om du beger dig till Nagaland i norra Indien i december kan du bevittna den unika Hornbill Festival. Var och en av Nagalandsstammarna kommer till festivalen för att visa upp sitt otroliga mode, från fantastiska Naga-sjalar till spektakulära huvudbonader, gjorda av färgade getpälsar, vildsvinsbetar och fjädrar.

Sydafrika

Xhosafolket är en etnisk grupp i södra Afrika, berömd för sina invecklade pärlor. Kvinnor bär vackra kjolar (imibhaco), långa toppar (incebetha) och huvudbonader (iqhiya) med pärlmönster. Designen är fascinerande, men det finns mer i dem bara än fantastiska färger och mönster. Varje outfit har olika form och stil beroende på tillfället och personen som bär den. Olika design symboliserar en persons identitet, sociala status, civilstånd, ålder och om de är en mamma. Xhosa män och kvinnor bär ofta dessa kläder för speciella fester och det är ett underbart sätt att klä sig för att uttrycka sig.

Japan

I Japan är kimonon den ultimata traditionella klädseln för att uttrycka kultur. Kimonos blev en symbol för japansk kultur från 1600-talet och bars av både män och kvinnor. Idag är det synonymt med respekt och artighet, som bärs under speciella högtider, som bröllop, begravningar och festivaler. Kimonos är utsmyckade i symboliska färger och bilder som har olika betydelser. Till exempel representerar en trana lycka och lång livslängd på grund av dess mytiska livslängd på tusen år.

Kenya

Massaifolket i Kenya må vara en liten etnisk grupp, men de är ett av de mest globalt erkända samhällena, tack vare sina lysande traditionella kläder. Masaiernas hantverk är känt för sina ljusa tyger, brudkragar, invecklade pärlor och ockrafärgat hår.

En av de mest kända bitarna är shúkà, som traditionellt lindas runt kroppen. Shúkà används av massajerna för att både uttrycka sin kultur och skydda dem från tuff terräng och klimat. Plagg är ofta röda för att symbolisera mod och enhet, eller blå för att representera himlen. Massaierna bär också olika kläder för speciella ceremonier. Till exempel bär massajkrigare en huvudbonad av lejonman till eunoto-ceremonin för att visa sin framgång efter deras mest krävande test – att förfölja och döda ett lejon med bara ett spjut.

Skottland

När du tänker på traditionella skotska kläder föreställer du dig förmodligen kilten! Detta klassiska skottplagg bars för första gången på 1500-talet av infödda från det skotska höglandet... Och traditionen frodas än idag. Kiltar är vanligtvis för ceremonier och festligheter, till exempel Scottish Highland Games, där alla från säckpipsspelare till cabertossers tar på sig en kilt. Men kiltarna är mer än bara ett snyggt fashion statement. Tartanfärgerna i kilt representerar många saker från deras föräldraklan till tillfället. Så nästa gång du ser en skotte klädd i en tartan-kilt, vet du att de klär på sig för att uttrycka århundraden av gaeliska seder.

Guatemala

Den inhemska mayakulturen i Guatemala har ett stort inflytande på hur lokalbefolkningen klär sig för att uttrycka sig. Mayafolket bär ofta traje (traditionella kläder), som för kvinnor inkluderar corte (kjol), hupil (fyrkantig skuren topp) och ett bälte (faja). Män bär en traditionell chaqueta (jacka). Medan traje är för speciella ceremoniella tillfällen, bär många människor i Guatemala traje för att gå i vardagen. De bär olika mönster, färger och utsmyckningar för att symbolisera deras unika mayagrupp, historia och kultur.

Gå till Todos Santos Cuchumatán, och du kommer att se män som bär ljusa röd-vitrandiga byxor, broderade skjortor, svarta yllebyxor och halmhattar. Eller besök de kallare områdena som Santiago Attilan och du kommer att se kvinnor som bär handgjorda bomullsblusar i färgglada mönster.

Nigeria

Yorubafolket i Nigeria är känt för att bära ljusa, vackra kläder för att uttrycka sig. De bär alla typer av traditionella kläder, som Asoebi – "familjetyget" ("Aso" betyder tyg och "ebi" betyder familj). När en grupp människor, vanligtvis en familj, bär Asoebi, bär de alla samma färgglada tyger för att indikera solidaritet och kamratskap under fester som bröllop.

Yorubafolket bär också den ikoniska livfulla Aso-oke, ett intrikat, handvävt tyg som används för den traditionella agbadan för män och iborun, buba, iro och gele för kvinnor. Tygerna kommer i olika färger och mönster och återspeglar även individuell och gemenskapsstil.

28 Jun 2023